Lindas blogg

En blogg om allt och inget 😁 Jag startar upp ett företag, jag har mina 2 barn och jag är singel och vill leva mitt liv.

Vikten av känslor!

Publicerad 2018-11-13 13:45:00 i Allmänt,

Pratar ni mycket om känslor hemma?
Varför man känner som man gör? 
Är det okej att känna sig konstig i magen?
Är det okej att jag känner mig blyg?
Varför känner jag mig så här?
 Bilderna är ritade av en 6 åriging :)
Jag har märkt väldigt tydligt nu att det där med känslor är svårt.
Man hör ofta att killar inte ska gråta. Detta har blivit tydligare nu även med kulturkrockar och man får höra oftare att vi som pedagoger har fel för de hemma säger något annat.
Vi jobbar mycket med att upplysa och vill givetvis inte klampa in i folks hem men jag tycker att det är viktigt att våga prata om det. Tystnade är det farligaste normen vi har i vårt samhälle idag. 
Varför är det så tabubelagt?
Jag har tänkt på det lite till och från men nu har jag fått höra det igen.
- Jag får inte gråta hemma, för pappa säger så
- Om jag inte klarar det så kommer jag inte att lyckas 
jag kan rabbla upp många liknande rader som kommer hemifrån och så ska vi säga att deras mamma eller pappa har fel. Det vill inte jag göra för jag tänker inte gå emot barnets föräldrar MEN jag påpekar att jag gråter och jag gillar att gråta och mår bra av det. Jag lägger inga värderingar när någon gör sig illla eller börjar gråta på skolan för där tror jag att jag kan göra nytta.
 
Hur tänker ni kring att ta upp det här med känskor med era barn?

Kommentarer

Postat av: Denevigaresenären

Publicerad 2018-11-13 14:25:44

Måste säga att jag inte tidigare reflekterat över det eftersom vi aldrig pratat om det hemma. Nu undrar jag varför vi inte gjort det och då är just för att vi har alltid varit fria med att utrycka våra känslor.

Postat av: Hanna

Publicerad 2018-11-13 17:14:55

Nu har jag inga barn, men jag tänker att det är jätteviktigt att prata om känslor och barnets känsla är rätt att känna. Hjälpa dom att sätta ord på sina känslor. Alla måste få känna!

Postat av: Chanelle

Publicerad 2018-11-13 17:22:54

Jag är ingen förälder men jag tycker det är självklart att man ska prata om detta hemma. Så hemskt att få höra att man inte får gråta för sin pappa/mamma?! Blir typ arg. Jag kommer vara öppen med känslor för mina framtida barn för de ska veta att det är okej att känna olika saker! Sen får man ju självklart göra det på deras nivå.
Sen tycker jag att det borde vara obligatoriskt nästan att prata om sånt på förskola, sitta i ring och diskutera lite, ge dem förståelse att man inte ska vara elak och att saker kan såra osv osv! Ju tidigare vi pratar om sånt desto bättre i framtiden tror jag. Jag hade gärna velat vet att det var okej att bli ledsen och inte sitta och vara rädd för att bli mer mobbad över tårarna,

Postat av: Amanda

Publicerad 2018-11-13 17:57:31

Jag har inga barn men jag tycker att oavsett om man är kille eller tjej så får man gråta det är inge fel, själv har jag dock svårt med att prata om mina känslor, men allmänt borde folk prata mer om känslor. :)

Postat av: Ariella

Publicerad 2018-11-13 18:06:22

Handen på hjärtat så pratade jag nog förlite om känslor när min dotter vsr liten, men att visa känslor var okej.

Postat av: Sara

Publicerad 2018-11-13 18:25:00

Jag pratar ofta med mina barn om varför de gråter. Och säger t.ex "Jag ser att du gråter för att du är arg nu, och det är okej. Man får gråta och man får vara arg".

Postat av: carro

Publicerad 2018-11-13 19:54:22

för oss är det otroligt viktigt att prata om våra känslor och sonens känslor här hemma.Alla har rätt till sina egna känslor och behöver man gråta så gör man det utan några som helst problem.Varför skulle inte pojkat/killar få gråta ut öppet för?

Postat av: Johanna

Publicerad 2018-11-13 20:23:36

Helt rätt. Att vissa intalar sina barn att man inte ska gråta eller visa känslor känns så himla tokigt! Vi pratar inte så ofta om känslor på förskolan, men jag tänker alltid på hur jag bemöter tjejer och killar och att bemöta dem lika. Kramar <3

Postat av: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Publicerad 2018-11-13 20:46:51

Jag har pratat hål i huvudet på min son om känslor, rätten till att känna och våga visa känslor. Jag är sådan som person, är även sådan som lärare. Det är ganska gåvofyllt tycker jag :)

Postat av: Kamilla

Publicerad 2018-11-13 21:22:39

Jag pratar ofta med mina barn om känslor. Det är viktigt att känna efter och kunna sätta ord på känslor. Svårt men så viktigt att öva.

Postat av: Madde

Publicerad 2018-11-13 21:47:27

Så viktigt att prata känslor, osv. Tyvärr har vi inte kommit så långt då vi pratar könsroller... Skrämmande om du frågar mig.

Postat av: Mirre

Publicerad 2018-11-13 21:48:19

Absolut ska de få visa sina känslor både med glädje, ilska och tårar

Postat av: Fnulan

Publicerad 2018-11-13 21:48:58

Ja vi pratar MASSOR känslor. Mira är så känslig av sig så vi måste göra det. Hennes känslor sitter där mina sitter, utanpå kroppen...

Postat av: charlottelinden.se

Publicerad 2018-11-13 22:11:10

Att folk lär sig att man inte skall visa känslor är någonting som skrämmer mig oerhört mycket då jag vet hur mycket det påverkar det psykiska måendet. Det är inte alls sunt att trycka ned känslor i magen och till slut kommer det att ebba ut i ångestproblematik. Jag tycker tvärtom - att visa känslor är fint. Det är vackert och visar på en styrka!

Postat av: Em

Publicerad 2018-11-13 22:41:37

Vi pratar ofta om känslor och hur man känner sig. För mig är det viktigt att veta varför mitt barn blir ledsen. Varför man gråter eller blir arg. Men också vad det är som gör att man blir så glad. :)

Postat av: Katja

Publicerad 2018-11-13 23:36:23

Vi pratar väldigt mycket om känslor hemma, jag tycker det är superviktigt!! Vi gjorde aldrig det hemma när jag var barn och jag hade verkligen behövt det!!!

Postat av: Mrs Kjellström

Publicerad 2018-11-14 16:28:11

Har lärt min son att är man ledsen så är mer än okey att visa det, är man glad så visa det. Aldrig ska man skämmas för hur man mår eller för vem man är och detta tänker han på än idag :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Linda

Jag är en kvinna i mina bästa dagar. Jobbat i en skola. Vill hitta mannen i mitt liv. Startar en verksamhet och det viktigaste av allt är mina 2 söner 😉 Besökare som lämnar avtryck får givetvis respons tillbaka ❤️ Om ni besöker www.ekocentrisk.se nu så ange FACE10 och få 10% rabatt på hela din order :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela